George Russell

admin
Site Admin
Posts: 79
Joined: Sat Mar 05, 2022 9:28 pm
Image

Tim Mercedes
Zemlja Velika Britanija
Datum rođenja 15. februar 1998.

George Russell je britanski vozač rođen 15. februara 1998. u Kingz Linu u Velikoj Britaniji.

Kartingom je počeo da se bavi sa osam godina i 2009. je postao britanski MSA šampion i šampion British Opena. 2010. je u Rotax Mini Max kategoriji postao šampion, a uspeh je ponovio i u Formula Kart Stars seriji. 2011. prelazi u KF3 klasu gde je postao CIK-FIA evropski šampion, a titulu je uspešno odbranio naredne godine. 2013. je bila njegova poslednja sezona u kartingu i završio je kao devetnaesti.

U 2014. ne debitovao u jednosedima u Formuli Renault 2.0 Alps. Ostvario je jedan podijum i pored jedne propuštene trke je na kraju bio četvrti u plasmanu. Takmičio se i u Eurocup Formula Renault 2.0 seriji. Takmičio se sa ekipom Koiranen, ali je u poslednjoj trci na Herezu vozio za Tech 1 kao gost in a toj trci je ostvario pol-poziciju i pobedio.

U 2014. se takmičio u Formuli 4. U poslednju trku sezone je ušao kako jedan od četiri konkurenta za titulu. Startovao je sa pol-pozicije, pobedio i sa tri boda prednosti osvojio titulu. Kao nagradu, Russell je dobio priliku da testira GP3 bolid sa ekipom Arden u Abu Dabiju. Na kraju godine je postao najmlađi dobitnik McLaren Autosport BRDC nagrade, kojom je zaradio i test sa Mtimom iz Vokinga.

U 2015. je prešao u Formula 3 evropski šampionat. Prva pobeda je došla već na prvoj trci na Silverstonu ispred Leclerca i Giovinazzija. Nakon toga je usledilo još nekoliko podijuma, pa je na kraju zauzeo šesto mesto.
U 2016. je promenio tim i ostvario je dve pobede i završio na trećem mestu.

2017. se takmičio sa ekipom ART u GP3 seriji. Prikazao je odličnu formu i sa četiri pobede je ubedljivo osvojio titulu.

Naredne godine prelazi u Formula 2 šampionat, a istovremeno ga je Mercedes potvrdio kao rezervnog vozača. Nakon sedam pobeda i neizvesne borbe tokom cele sezone sa zemljakom Landom Norrisom, Russel je osvojio titulu i u Formula 2 seriji, a u oktobru je objavljeno da će tokom 2019. zajedno sa Robertom Kubicom voziti za Williams.

Katastrofalna forma Williamsa u 2019. je onemogućila Russella da pokaže svoje kvalitete. On je tokom cele godine imao bolji tempo od timskog kolege Kubice, ali je na kraju ipak završio u plasmanu iza njega, pošto je Poljak na haotičnoj trci u Nemačkoj uspeo da osvoji jedan jedini bod za Williams u sezoni.

U 2020. nije imao prilike puno da se istakne iako je bio konstantno bolji u borbama sa timskim kolegom. Ipak, na kraju godine se neočekivano ukayala prilika kada je na VN Sakira vozio za Mercedes umesto Hamiltona koji se zarazio koronom.
Russell je bez mnogo pripreme bio na putut da pobedi, ali sau ga greška Mercedesovih mehaničara, a potom i pucanje gume onemogućili da ostvari neverovatan uspeh.
To je ipak mnogima otvorilo oči i svi su već dtada videli Russella u Mercedesu umesto Bottasa.
U 2021. je u Williamsu imao zapaženije rezultate, posebno polovinom sezone kada je u et trka, četiri puta bio u bodovima. Od toga je u Belgiji čak bio i drugi, ali na trci koja praktično nije vožena zbog očajnih vremenskih uslova. Ipak, pamte se fenomenalne kvalifikacije iz Belgije i Rusije kada je završavao na drugom i trećem mestu.
Sve to je konačno ubedilo čelnike Mercedesa da ga dovedu u timu, pa će Russell od 2022. voziti u tandemu sa Lewisom Hamiltonom.