VN Turske

admin
Site Admin
Posts: 79
Joined: Sat Mar 05, 2022 9:28 pm
Image

Lokacija: Intercity Istanbul Park, Istanbul, Turska
Broj krugova: 58
Dužina staze: 5.338 km
Dužina trke: 309.396 km

VN Turske je uvrštena na kalendar Forumule 1 2005. godine i svrstava se u red mlađih staza u šampionatu. Nemački inžinjer Herman Tilke je bio zadužen za projektovanje staze. Za razliku od ostalih staza koje je on konstruisao, Istanbul Otodrom prati prirodne konture terena na kojem je izgrađena.

Image

Staza spada u red onih koje se voze suprotno od kazaljke na satu. Veliki deo krivina na podseća na neke sa drugih staza. Tako krivina 1 dosta podseća na krivinu staze Hoze Carlos Pace u Brazilu, ima jako puno sličnosti i sa američkom Laguna Secom, takođe, deo staze koji izlazi na najduži pravac ima sličnosti i sa poznatom krivinom Eau Rouge, sa Spa Frankoršampa, pa fanovi često vole da se našale da je to ustvari “lažni Rouge”.

Image

Ipak najupečatljiviji deo staze je krivina 8. Kompleks krivina na levo koji se prolaze punim gasom, a simbolično je nazvan “Diabolica”, jer je slična Parabolici iz Monce, ali duža.

Ta krivina zapravo predstavlja četiri povezane krivine ulevo, a vozači mogu da osete silu i do 5 G dok je prolaze, medjutim većina njih se slaže da je to jedna od najzahtevnijih i najtežih krivina u šampionatu.

Image

Zbog svoje konfiguracije na prvoj trci je viđeno dosta akcije na stazi. Tako je Montoya samo dva kruga pre kraja trke u ovoj krivini ušao prebrzo i završio van staze prepustivši drugo mesto Fernandu Alonsu.

Prvi pobednik je bio Finac Kimi Raikkonen u McLarenu, dok je u naredne 3 godine Felipe Massa bio na najvišem pobedničkom postolju sa Ferrarijem. Pored Masse u Turskoj su još pobedjivali Jenson Button, Lewis Hamilton i Sebastian Vettel.

Image

Nakon trke iz 2011. na kojoj je viđeno najviše pit-stopova i preticanja po suvom u istorijiji Formule 1, VN Turske je izgubila svoje mesto na kalendaru zbog prevelikih troškova organizacije.

Usledilo je osam godina bez brke u Istanbulu i nije bilo naznaka da bi trka mogla da se vrati na kalenda, ali je izbijanje pandemije koronavirusa napravilo potpuni haos u kalendaru Formule 1, koji je jedva formiran za 2020, a jedna od zemalja koja je bila u stanju da organizuje trku je bila Turska, pa se tako Istanbul Park vratio na kalendar.

Image

VN Turske se nije našla na kalendaru za 2021, ali je nakon otkazivanja VN Kanade Istanbul Park još jednom uvršten na kalendar. Trka je međutim zbog epidemiološke situacije prvo otkazana, ali je onda i vraćena na kalendar, ali u kasnijoj fazi sezone.

Najuspešniji tim je Ferrari sa tri pobede, a slede ga McLaren sa dve i Brawn GP, Red Bull i Mercedes sa po jednom pobedom.