Sergio Perez

admin
Site Admin
Posts: 79
Joined: Sat Mar 05, 2022 9:28 pm
Image

Tim Red Bull
Zemlja Meksiko
Datum rođenja 26. januar 1990.

Sauberov vozač Sergio Perez Mendoza je peti meksički vozač u Formuli 1. Prvi je bio Hector Rabaque koji se takmičio sa Brabhamom u Las Vegasu 1981. godine. Perezov angažman od strane Saubera je nastavak veoma uspešne sezone u GP2 seriji, gde je sezonu završio na drugom mesto odmah iza Pastora Maldonada.

Rođen je u Guadalajari 26. januara 1990. godine. Na početku karijere pristupio je Escuderia Telmexu, koji podržava vozače u različitim kategorijama. Nakon nekoliko godine postaje veoma blizak sa predsednikom Telmexa, Carlos Slim Domitom, koji počinje više da se angažuje oko Perezove karijere.

Perez počinje svoju karijeru u kartingu, gde osvaja ukupno pet šampionata nakon čega prelazi u jednosede. 2004. godine se takmiči u američkoj Skip Barber National seriji sa Telmexovom podrškom završava sezonu na 11. mestu.

2005. godine se takmiči u nemačkoj BMW ADAC seriji sa Rosberg timom. Uspeva da se popne na postolje u drugoj trci, ali sezonu završava na 14. mestu. 2006. godine uspeva da sezonu završi na 6. mestu, sa dva podijuma, ali ovaj put sa ADAC Berlin-Brandenburg timom. Iste godine imao je i dva nastipa za meksički tim u A1GP šampionatu.

Sledeći korak je bila britanska Formula 3. Vozi za T-Sport tim i osvaja po prvi put prvenstvo u jednosedima 2008. godine.

Te godine nastupa i u GP2 Asia Seriji, gde je bio timski kolega Vitaly Petrovu u Campos timu. Uspeva da ostavri dve pobede i tri podijuma i seriju završava na sedmom mestu. 2009. godine je usledilo takmičenje u GP2 seriji sa Arden Internationalom.

Timski kolega mu je bio Edoardo Mortara, a Perez sezonu završava na 12. mestu sa dva podijuma. U prelaznom periodu odlučuje se da vozi dve trke u GP2 Asia seriji sa Barwa Addax, a saradnju sa istim timom nastavlja 2010. godine u GP2 seriji.

Sa pet pobeda i sedam podujuma 2010. godinu završava na drugom mestu iza Pastora Maldonada. Nakon uspeha u 2010. godini počeo je da cilja mesto u Formuli 1. Sauber najavljuje potpisivanje ugovora sa Perezom, pre testiranja u Abu Dhabiju.

Neki mediji sugerišu na to da je on dobio mesto u Sauberu zahvaljujući sponzorskom ugovoru između Telmexa i Saubera, ali Perezovi dosadašnji rezultati ukazuju na to da je on jednim delom i zaslužio da se nađe pored Kamui Kobayashija 2011. godine.
Prvu trku u Australiji završava na sedmom mestu, ali su mu pozicija i poeni oduzeti zbog nelegalnosti Sauberovog bolida. Svoje prve poene osvaja na petoj trci. Propušta VN Monaka, zbog velike nesreće na kvalifikacijama, a na VN Kanade ga zamenjuje Pedro de la Rosa. Tokom svoje debitantske sezone je impresionirao sve, tako da je obezbedio mesto u švajcarskom timu i naredne sezone.

U prvoj polovini 2012. bilo je odsta uspona i padova za mladog Meksikanca. Podijumi u Maleziji i Kanadi su bili veliki kontrast u odnosu na ostale trke, jer su i bolid i vozač tražili konstantnost. Nakon drugog mesta u Italiji, objavljeno je da Perez napušta Sauber i da prelazi u McLaren, na mesto Lewisa Hamiltona.

Na perezovu žalost, Forma cLarena je doživela veliki pad u 2013. To je bila prva sezona od 1980. U kojoj tim nije došao ni do podijuma. Njegov lični najbolji rezultat je bilo peto mesto u Indiji. McLaren nije bio ubeđen da je Perez vozač za njih na duže staze, pa je Meksiaknac po završetku sezone prešao u Force Indiju.

To se pokazalo kao odličan potez, pošto je Perez već na trećoj trci došao do podijuma. Njegov timski kolega Nico Hulkenberg je bio bolji u plasmanu na kraju sezone, ali je Perez konstantnim I dobrim vožnjama osigurao sebi mesto u Force Indiji i za 2015.

U 2015. je Perez bio taj koji je bio bolji. Ne samo što je ostvario jedini podijum za tim u Risiji, već je znatno popravio svoj tempo u kvalifikacijama. Ponovo je vozio veoma konstantne trke I na kraju je bio deveti u plasmanu vozača, sa dvadeset poena prednosti u odnosu na timskog kolegu.

Taj trend se nastavio i u 2016. Perez je završio na podijumu u Monaku i Azerbejdžanu. Bio je sedmi u plasmanu vozača, što mu je najbolji rezultat u karijeri, a njegovi odlični rezultati su omogućili Force Indiji da ostvari najbolji rezultat u šampionatu konstruktora od formiranja tima.

2017. je bila izuzetno uspešna za Perez ai Force Indiju. Od dvadeset trka, Perez je na 17 bio u bodovima uz jedno odustajanje. Najbolji rezultat sezone je bilo četvrto mesto u Španiji, dok je imao i peta mesta u Kanadi i Singapuru. Sezonu je završio kao sedmi sa 100 bodova.

Na prve tri trke u 2018. nije osvajao bodove, ali je onda usledio podijum u Azerbejdžanu, što je bio i njegov najbolji plasman godine. Nakon toga je imao promenjivu formu, a nakon letnje pauze i preimenovanja ekipe u Racing Point je bio u bodovima na sedam od preostalih devet trka.

Prvi deo 2019. je bio težak period za Pereza. U bodovima je bio samo na tri trke, a šesto mesto u Azerbejdžanu je bilo najveći uspeh. Međutim, ako i prethodne sezone, situacija se okrenula nakon letnje pauze i Meksikanac je do kraja godine osam puta bio u bodovima uz samo jedno odustajanje.

Od 17 trka voženih u 2020. Perez je bio 13 puta u bodovima. Dve trke uopšte nije ni vozio zbog zaraze korona virusom, dok je u dve odustao.
Bio je drugi u Turskoj, a prvu pobedu u karijeri je ostvario na VN Sakira nakon incidenta na startu zbog kog se našao na začelju već posle prvog kruga.
Njegova sudbina u timu je bila neizvesna, posebno što se sve više pričalo da će na njegovo mesto doći Sebastian Vettel.
Ipak, pojavio se Red bull, koji je nakon epizoda sa Gaslyjem i Albonom želeo iskusnijeg vozača, pa je Meksianac tako dobio priliku da vozi za Austrijski tim.

Sezona u Red Bullu nije počela najbolje. Period adaptacije je bio strašno dug i pored pobede ostvarene u Azerbejdžanu. Perez se stabilizovao tek u poslednjoj trećini sezone i na kraju je pomogao timskom kolegi Verstappenu da dođe do svoje prve šampionske titule.
Sredinom godine je bilo dosta priča da Red Bull želi da ga zameni, ali je Perez ipak zaradio svoje mesto u timu i za 2022.
AlexPb
Posts: 525
Joined: Sat Mar 19, 2022 9:47 pm
Image
Image
Čeko, nakon osvojene pol pozicije u Saudijskoj Arabiji.
AlexPb
Posts: 525
Joined: Sat Mar 19, 2022 9:47 pm
Image
AlexPb
Posts: 525
Joined: Sat Mar 19, 2022 9:47 pm
AlexPb
Posts: 525
Joined: Sat Mar 19, 2022 9:47 pm
Image
AlexPb
Posts: 525
Joined: Sat Mar 19, 2022 9:47 pm
Image
Sprint u Azerbejdžanu.
Post Reply