VN Amerike – Ostin

admin
Site Admin
Posts: 79
Joined: Sat Mar 05, 2022 9:28 pm
Image

Lokacija: Circuit of the Americas, Ostin, Sjedinjene Američke Države
Broj krugova: 56
Dužina staze: 5.513 km
Dužina trke: 308.405 km

U maju 2010. je zvanično potvrđeno da je Ostin, glavni grad države Teksas dobio desetogodišnji ugovor za održavanje trke Formule 1 i postignut je dogovor da prva trka na tlu SAD nakon četiri godine pauze bude održana 2012. Za potrebe trke i izgrađena potpuno nova staza koja je ponela ime Circuit of the Americas. Glavni dizajner je i u ovom slučaju bio Hermann Tilke i on je kao i sa autodromom u Turskoj obavio odličan posao pošto je stvorio jednu od najtežih staza dok je inspiracija za konfiguraciju došla od nekoliko legendarnih staza koje su već u kalendaru.

Image

Tokom gradnje 2011. je došlo do manjeg zastoja pošto vlasnici do tog trenutka još uvek nisu zvanično dobili ugovor za održavanje trke. U jednom trenutku su se čak pojavile špekulacije da se Ecclestone premišlja da li da uopšte vodi najbrži cirkus u Ostin, ali je onda ustanovljeno da on nije ispoštovao ugovor sa promoterom trke u Americi nakon čega je sačinjen novi ugovor, a gradnja je nastavljena.

Image

Prva trka je održana 15. Prvu pol poziciju je ostvario Vettel u Red Bullu, ali je Hamilton u McLarenu odneo prvu pobedu. Trka se ispostavila kao veliki uspeh za grad Ostin koji je poslednjih godina u velikoj ekspanziji. Poseta je 2015. godine znatno opala usled povratka VN Meksika na kalendar Formule 1. Međutim u 2016. je ostvarena rekordna poseta, delom zbog borbe za šampionsku titulu između Hamiltona i Rosberga, delom zbog odličnog F1 Rocks koncerta održanog tokom trkačkog vikenda.

Image

Hamilton je između 2014 . i 2017. vezao četiri uzastopne pobede. Njegov i Mercedesov niz je u 2018. prekinuo Kimi Raikkonen u Ferrariju, kome je to ujedno bila i poslednja pobeda u karijeri, a 2019. je trijumfovao njegov sunarodnik Valtteri Bottas u Mercedesu.

Trka nije održana u 2020. zbog globalne pandemije koronavirusa. Naredne sezone se vratila na kalendar i čak je postojala šansa da se voze dve trke na ovoj stazi, ali do toga ipak nije došlo.

Image