Lance Stroll

admin
Site Admin
Posts: 79
Joined: Sat Mar 05, 2022 9:28 pm
Image

Tim Aston Martin
Zemlja Kanada
Datum rođenja 29. oktobar 1998.

Lance Stroll je rođen 29. oktobra 1998. u Montrealu u Kanadi. Prvi kontakt sa trkama je imao još kao petogodišnji dečak, kada mu je otac, kanadski biznismen, Lawrence Stroll kupio karting.

Prvu pobedu i titulu je osvojio tri godine kasnije, a nakon daljih uspeha na Severnoameričkom kontinentu je uključen u Ferrarijevu akademiju mladih vozača tokom 2010.

Stroll je prešao na takmičenje u jednosedima u 2014. kada se takmičio u Florida zimskoj seriji, a nakon toga je u svom prvom učešću došao do pobede u italijanskoj Formuli 4. Usledila je još jedna titula u Novozelandskoj Toyota Racing seriji, dok je 2015. proveo u Evropskoj Formuli 3 gde je uglavnom sticao preko potrebno iskustvo. Ostvario je jednu pobedu, ali je imao i nekoliko velikih udesa tokom sezone.

U 2016. je postao razvojni vozač Williamsa, a takmičenje je nastavio u Formuli 3 gde je dominantno došao do titule sa četrnaest pobeda, dvadeset podijuma i četrnaest pol pozicija.
Krajem 2016. Williams je potvrdio da će Stroll voziti za njihov tim od 2017.

Saradnja sa Williamsom nije počela najbolje za Kanađanina. Prve tri trke nije uspeo ni da završi, dok na naredne tri nije bio u bodovima. Našao se na meti kritike javnosti zbog svojih slabih vožnji, ali je on uspeo da odgovori sa tri uzastopna finiša u bodovima, od čega je jedan bilo čak treće mesto u Azerbejdžanu. Do kraja godine je osvojio bodove na još četiri trke i sakupio je ukupno četrdeset bodova na kraju sezone.

Forma Williamsa je počela da opada u 2018. Stroll je zbog toga osvojio bodove samo dva puta, a na kraju sezone je objavljeno a će 2019. voziti za Racing Point koji je sredinom 2018. preuzeo njegov otac Lawrence Stroll.

Prva sezona u Racing Pointu mu je šest puta donela finiš u bodovima. Najbolji plasman je bilo četvrto mesto u Nemačkoj, a slabija forma tima, u odnosu na prethodne godine kada se takmičio pod imenom Force Indija, je doprinela tome da izostanu bolji rezultati.

Kontroverzan bolid Racing Pointa u 2020. je omogućio Strollu da se bori za znatno bolje rezultate. Ostvario je podijume u Italiji i Bahreinu i bio je 11. u generalnom plasmanu.

U 2021. mu je u ponovo ribrendiranom timu, koji se sada zove Aston Martin, timski kogleda postao Sebastian Vettel i kanažanin je solidno parirao četvorostrukom šampionu. Forma tima je bila nešto lošija u 2021. pa su izostali novi podijumi, ali su mnogi počeli ozbiljnije da shvataju Kanađanina, a ne da ga gledaju samo kako nekog ko vozi zato što mu je otac vlasnik tima.