Charles Leclerc

admin
Site Admin
Posts: 79
Joined: Sat Mar 05, 2022 9:28 pm
Image

Tim Ferrari
Zemlja Monako
Datum rođenja 16. oktobar 1997.

Charles Leclerc je rođen 16. oktobra 1997. u Monte Karlu. U 2018. debituje u Formuli 1 ali do tog momenta već ima iza sebe titule u GP3 šampionatu(2016), F2 šampionatu (2017) i nekoliko testova se Ferrarijem koji ga je uvrstio u svoju akademiju mladih vozača.

Bio je u kontaktu sa Formulom 1 od malih nogu zahvaljujući činjenici što je odrastao u Monaku. Takođe, njegov pokojni otac Herve je i sam bio trkač koji se uspešno takmičio u F3 šampionatu.

Leclercov najbolji prijatelj je od ranog detinjstva bio pokojni Jules Bianchi. Upravo je na stazi koja je bila u vlasništvu Bianchijevog oca, Leclerc došao u prvi kontakt sa kartingom kada je imao pet godina.

Prelazak na jednosede je napravio 2014. kada se takmičio u Renault 2.0 Alpskom šampionatu. Tu je brzo došao do uspeha sa dve pobede, a ostvario je i tri podijuma od šest nastupa u konkurentnijoj Renault 2.0 Euro seriji.

U 2015. prelazi u F3 evropski šampionat gde je bio četvrti u plasmanu sa četiri pobede, a posebno je impresionirao drugim mestu na prestižnoj trci u Makau.

Njegov napredak se nastavio i sledeće godine kada je postao član Ferrarijeve akademije mladih vozača. Tada je po prvi put za Ferrari vozio F1 bolid na testiranju u Silverstonu, a imao je i četiri nastupa na treninzima za Haas. U GP 3 seriji je nastavio da pobeđuje i na kraju je došao i do titule.

Pobednička forma se nastavila i 2017. kada je ostvario sedam pobeda u F2 šampionatu i na taj način dominantno došao do titule. Pored toga je imao nove testove sa Ferrarijem i još četiri nastupa na treninzima, ovoga puta sa ekipom Saubera.

Nakon što je dolaskom Alfa Romea kao glavnog sponzora Sauber dodatno ojačao svoje veze sa Ferrarijem, Leclerc je dobio priliku da Švajcarskim timom u 2018. nastupi u svojoj prvoj sezoni u Formuli 1.

Tokom 2018. Je postizao solidne rezultate. Šestim mestom na VN Azerbejdžana je postao tek drugi vozač iz Monaka koji je u Formuli 1 osvojio bodove. Nekoliko puta tokom sezone se kvalifikovao u Q3, a na kraju je na deset trka bio u bodovima. Ferrari je primetio njegove rezultate i napredak tokom sezone, pa su ga za 2019. doveli u svoje redove umesto Raikkonena, koji je prešao u Alfa Romeo.

Prva sezona u Ferrariju je bila izuzetna. Italijanski tim je imao velikih problema sa tempom bolida u prvoj polovini sezone, ali se jasno videlo da Monašanin ima brzinu. On je već na drugoj trci osvojio pol-poziciju i bio na putu da ostvari ubedljivu pobedu, ali je zbog kvara na bolidu pao na treće mesto. Ferrari je sredinom sezone uspeo da koliko toliko sredi bolid, a nakon letnje pauze je usledio fantastičan niz Leclerca. On je ostvario pobede u Belgiji i Italiji, a usput je i vezao četiri uzastopne pol-pozicije. Na kraju sezone ih je imao ukupno sedam, a uz dve pobede i još osam podijuma je potpuno zasenio timskog kolegu Vettela.

U 2020. je Ferrari imao velikih problema sa brzinom bolida i to se odrazilo i na rezultate vozača. Leclerc je nekako na prvoj trci osvojio drugo mesto, pa potom treće na Silverstonu ali to je bilo sve. Istina, u drugoj polovini seone je na sedam od devet trka bio u bodovima, ali je po vremenima bio daleko od vrha i nije imao šanse da se bori za ozbiljniji plasman.

2021. je bila prelazna godina za Ferrari u koju su ušli bez očekivanja. Bolid je bio bolji, ali ponovo nedovoljno brz. Leclerc je pokayao sjajnu konstantnost. Od 23 trke je u bodovima bio 19 puta. Jednu trku nije ni startovao i to onu u Monaku kada je osvoji pol-poziciju. On je iznenadio i u Azerbejdžanu, kada je takođe bio najbrži u kvalifikacijama. Na Sliverstonu je umalo u direktnom duelu umalo pobedio ispred Hamiltona u mnogo moćnijem Mercedesu i to mu je ujedno bio jedini podijum u sezoni. Bio je dobar timski igrač i pomogao je Ferrariju da dođe do treće pozicije u šampionatu konstruktora, ali je u šampionatu vozača ostao malo iza novajlije u timu Carlosa Sainza.
AlexPb
Posts: 525
Joined: Sat Mar 19, 2022 9:47 pm
Image
User avatar
zamlatuljko
Posts: 44
Joined: Tue Mar 08, 2022 10:47 am
Lekler odradio posao.

Ostalo jos 22
User avatar
zamlatuljko
Posts: 44
Joined: Tue Mar 08, 2022 10:47 am
Bravo Lave!
Nelinjo
Posts: 151
Joined: Mon Mar 14, 2022 10:02 am
Forza Charli!!! :ferrari:

:formula:
Post Reply