Aerodinamika

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2261
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Re: Aerodinamika

Post od iceman036 » Sre Feb 28, 2018 5:24 pm

Usis za kompresor da ali trik je u tome da timovi koriste tu sivu zonu pa stave nesto i dobiju siri usisnik.
Ako prosire gornji periskop ne verujem da ce suzavati bocne usise. To zahteva prepravku sasije vec.

Korisnikov avatar
poTTa20
Reactions:
Postovi: 2158
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 6:42 am
Lokacija: Beograd, Voždovac

Re: Aerodinamika

Post od poTTa20 » Uto Mar 13, 2018 8:21 am

Ajs, možda si pisao o tome na starom forumu, ali sada čitam onu Renoovu izjavu o prepravkama bolida i boljem pakovanju motora zbog aerodinamike pa mi je na pamet palo jedno pitanje.

Kako bi u idealnim uslovima izgledao bolid F1? Ono, da ne mora da se razmišlja oko pakovanja motora, da se napravi motor koji može da se spakuje u bilo kakvu šasiju, ali da koncept ostane open-wheel. Da li bi bolid imao oblik krila ili nečeg sličnog? Verovatno već imaš neki nacrt ili bar neku ideju.

Nadam se da razumeš šta sam hteo da pitam. :?

Korisnikov avatar
DzonyDLG
Reactions:
Postovi: 1457
Pridružio se: Čet Maj 18, 2017 12:37 am
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Aerodinamika

Post od DzonyDLG » Pet Mar 16, 2018 6:42 pm

Ostade ti uskracen za odgovor, a realno pitanje je vrh, probudilo mi je mastu nacisto. I ja sad gorim od zelje da vidim kako bi to zapravo izgledalo!!!
The fact is I don't drive just to get from A to B. I enjoy feeling the car's reactions, becoming part of it.

Enzo Ferrari

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2261
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Tehnologija vazdušnih tunela - neverovatna nova dostignuća

Post od iceman036 » Uto Mar 20, 2018 1:51 pm

Slika

Vazdušni tunel - pored dinamometra, jedan od najvažnijih instrumenata u trkačkom svetu, pogotovo u F1.

(preuzeto sa jamesallenonf1.com)

Pitanje oko vazduših tunela treba postaviti u sledeći kontekst - šta je zapravo novo i kako se nove tehnologije ispitivanja primenjuju u Formuli 1.
Na to, odgovor će nam dati profesor Mark Gillian, bivši šef inženjeringa Tojote i Vilijamsa i vodeći stručnjak u ravoju vazušnih tunela.
Njegovi odgovori pokazuju koliko je nivo tehnologije otišao daleko - timovi su čak uspeli da uvedu tok izduvnih gasova u model - ali takođe postavlja i pitanje oko postojanja ove strane sporta koja je obavijena velom tajni.
Pitanje: Šta znate o i da li znate za istraživanja o centrifugalnim silama u F1? Da li ima promena u statičnom modelu za tunel? Pokretna traka u tunelu i motor koji radi i pokreće točkove modela/pravog auta.
To je ono što drži motore uspravno kao da ih vozi duh. Tu je sila veoma jaka. Da li je tu makar malo pogledano? Postoji li neki način korišćenja toga u F1?

Mark Gillian: Skorašnji razvoj u poslednjoj dekadi u tehnologiji testiranja u vazdušnim tunelima je bio veoma intenzivan.
Međutim, treba reći da ono što se dešava u F1 test tunelima je na neki način veštački napravljeno zbog ograničenja u korišćenju postrojenja (preko pravila), pogotovu u veličini modela (sada je to na 60 procenata od stvarne veličine), brzine, vremena korišćenja tunela.
Tokom zadnjih deset godina bilo je velikog napretka u sledećim poljima
1) Agresivna primena poboljšanih metodologija testiranja u tunelu, uključujući kontinualni pokretni sistem, anlaiza podataka prikupljena pri velikim brzinama sa veoma brzim promenama na modelu
2) Oblik, aeroelastičnost i intenzitet turbulencije poklapaju se sa modela na pravom modelu
3) Realno proučavanje skretanja sa odgovarajućim metodologijama korekcije mešanja - ometanja
4) Pokretna traka od čelika sa pogonom na elektromotore za praćenje kontakta pneumatika i pomeranja kao i merenje odizanja točka od pokretne trake (kontaktne površine)
5) Vizualizacija u realnom vremenu toka i automatski minimalno mešanje u polje ispitivanja toka.
6) Očitavanje podataka na daljinu i KPI - Key Performance Indicators - alati za praćenje stanja ključnih parametara
Daklem, da bi konkretno bilo odgovoreno na pitanja - Testiranja u tunelu su se promenila od fiksiranog mirnog modela nepromenjive visine bez mogućnosti upravljanja volanom do do punog dinamickog modela u pokretu, u sadejstvu sa balansom na velikim brzinama, senzorima pritiska i sistemima prikupljanja podataka koji mapiraju celo operativno polje za nekoliko minuta.
Za ovake mogućnosti zaslužan je heksapod sistem (to će biti detaljno pojašnjeno na kraju teksta).
Pokretna traka i integrisani sistem graničnog sloja ne samo da daju realniju sliku toka oko vozila - posebno u difuzorima - već takođe dozvoljava da merite odizanje točka od trake preko posebnih mehanizama koji se nalaze ispod dodirnih površina točka i trake.
Timovi takođe mogu da naprave pseudotok koristeći integrisan pneumatski sistem ili već pomenute elektormotore za pokretanje trake.
Postoje čak i pokušaji simulacije skretanja ali to se drži u strogoj tajnosti i taj način ispitivanja je za sada nedovoljno poznat.
Kako timovi svoje pokretne trake ubrzavaju sve više i više, dolaze do limita i inercijalnih efekata koji se javljaju na tim ispitivanjima. Simulatori pomažu timovima da bolje razumeju važnost tranzicionog efekta i stabilnosti tako što se sprovode istraživanja tipa - Šta ako (dovođenje ispitivianog modela na same granice).
Ovakva ispitivanja pomažu da se u tunelu uvedu KPI i faktor težine (daklem, fizičke veličine sile a ne mase koja je jedinica) i tako ukažu šta bi test program trebao da sadrži.
Svaka nedelja u F1 tunelu postaje sve naprednija, dinamičnija i realistična, sa stalnim unapređenjima na korelaciji između CFD-a, tunela i staze.

Heksapod - šta je to?

Slika

Mali uvod - heksapod je mehanička platforma tzv. Stjuartova platforma koja omogućuje pomeranje platforme pomoću pokretača. Zapravo, to je jedan paralelni manipulator čija namena je da se pomoću računara i hidraulike simulira u ovom konkretnom slučaju kretanje bolida.
Na slici je prikazan moderan f1 pokretni uređaj na heksapodu. Gornja pokretna površina je poravnana sa izlaznom cevi tunela tako da je heksapod potpuno ispod radne cevi tj, sakriven je ispod poda. Heksapod daje 6 stepeni slobode kretanja za model i sile i momenti se očitavaju iz unurašnjeg balasta u samom modelu koji je veličine kutije za cipele. Da bi se dobilo željeno očitavanje pomeranja u stranu, ugao pomeranja po strani je ostvaren pomoću odvojenih pokretača pod lažnom kacigom vozača da bi se održala pravolinijska strujnica i minimalizovalo blokiranje. Model je postavljen na čeličnu traku debljine 1mm koju pokreću motori uz pomoć valjaka. Ovi valjci takođe upravljaju trakom kako se ne bi pokidala od sila koje deluju sa boka koje stvara probni model. Brzina trake je ista kao i brzina strujnice iz tunela i granični sloj pred trakom je uklonjen korišćenjem usisivača (ne onih Sloboda Čačak) koji usmeravaju taj tok na sam kraj trake. Veličina trake varira ali moderni sistemi ovakve konstrukcije su preko 3m široki i duži od 9m.

Korisnikov avatar
DzonyDLG
Reactions:
Postovi: 1457
Pridružio se: Čet Maj 18, 2017 12:37 am
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Aerodinamika

Post od DzonyDLG » Pet Jul 06, 2018 4:09 pm

The fact is I don't drive just to get from A to B. I enjoy feeling the car's reactions, becoming part of it.

Enzo Ferrari

Korisnikov avatar
DzonyDLG
Reactions:
Postovi: 1457
Pridružio se: Čet Maj 18, 2017 12:37 am
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Aerodinamika

Post od DzonyDLG » Pon Jul 09, 2018 8:45 pm

Evo jos malo aerodinamike, da imamo cime da se zanimamo do VN Nemacke. :)

The fact is I don't drive just to get from A to B. I enjoy feeling the car's reactions, becoming part of it.

Enzo Ferrari

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost